Wc-papier scheiden uit afvalwater

Onze mestscheiders kunnen bijna alles scheiden. Ze worden niet alleen in de agrarische sector ingezet, maar ook daar buiten. Steeds meer organisaties weten Keydollar te vinden en zien mogelijkheden voor hun eigen situatie.

Wc papier scheiden

Zo was er een bijzonder project van Wetterskip Fryslân. Normaliter worden de afvalstoffen die uit het water worden gezuiverd, vernietigd. Eigenlijk zonde! Want deze overgebleven grondstoffen bieden op hun beurt nieuwe kansen.

Neem bijvoorbeeld wc-papier dat in afvalwater zit. Normaal gesproken wordt dit gezuiverd in de waterzuiveringsinstallatie, maar dit kost veel energie. Wetterskip Fryslân test nu of dit op een andere manier kan. In de testopstelling wordt het afvalwater door een trommel gehaald waar het wc-papier eruit gehaald wordt. Het afvalwater wordt verder gezuiverd en het wc-papier wordt verder verwerkt. Hier komt onze Keydollar scheider om de hoek kijken. De scheider droogt het materiaal (40% drogestof) zodat het uiteindelijk als korrels vervoerd kan worden. Voor de waterzuiveringsinstallatie scheelt het uiteindelijk 15% van de energie die anders nodig is om het water te zuiveren.

Na het scheiden, blijft er een droog en schoon product over dat ineens waarde krijgt voor andere industrieën. Zo geeft de papierindustrie nu aan interesse te hebben in dit gedroogde wc-papier voor recycling. Ook kan het materiaal gebruikt worden als grondstof voor asfalt.

Meer weten over toepassingen in de industrie?